top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Huoneentaulut Peräseinäjoen kylänraitille

Yhteisötaideteos Huoneentaulut Peräseinäjoen kylänraitille toteutettiin Kortteeri-hankkeen pilottina. Kortteerin tavoitteena on taiteen ja kulttuurin keinoin elävöittää keskusta-alueita. Fokuksessa ovat pienet ja keskisuuret kaupungit. Kaupungeille hanke tuottaa paikkalähtöistä tietoa ja konkreettista näyttöä taiteen mahdollisuuksista julkisessa tilassa.


Huoneentaulut

Huoneentaulut ovat perinteinen tapa välittää elämänohjeita yhteisössä. Monen kodin

seinällä on edelleen kirjottuja tekstejä ja kuvia, joissa muistutetaan arvoista tai kannustetaan arjessa, kuten: “Hyvää huomenta!”, “Joka aamu on armo uus”, tai: “Olemme kaikin tavoin ahtaalla, mutta emme umpikujassa.”


Huoneentaulujen virkkeillä etsittiin ja tehtiin näkyväksi asukkaiden kanssa yhteistä,

peräseinäjokista paikallisidentiteettiä. Elämänohjeita asukkaalta toiselle, jotka kirjottiin kylänraitille ripustettaviin mattoihin ja sen läheisen urheilukentän aitaan matonkuteella. Niillä luodaan kodinomaista tunnelmaa kylänraitilla koko yhteisöön.


Huoneentaulujen tekstit

Tavoitteena olivat toiveikkaat, tulevaisuuteen katsovat huoneentaulut, jotka peräseinäjokiset voisivat kokea omikseen. Huoneentaulujen tekstejä kerättiin Facebookin ryhmistä kuten Rasat pärkyää ja Peräseinäjoella tapahtuu. Lukiolaiset osallistuivat virkkeiden muotoiluun kuvataidetunneillaan. Käsityöryhmä ideoi itse

toteuttamansa tekstin. Lisäksi tekstejä saatiin ehdotuksina kohtaamisissa peräseinäjokisten kanssa. Kaikki käytetyt tekstit saatiin peräseinäjokisilta. Myös

peräseinäjokelaistaustainen kirjailija Markku Mantila antoi luvan käyttää tuoreen

romaaninsa nimeä teoksessa. Tavoitteessa onnistuttiin.


Peräseinäjoki oikeasti olemassa

Lukiolaiset ideoivat tekstejä ensin tunneillaan ja sitten kirjoivat valituksi tulleen tekstin urheilukentän aitaan yhdessä taiteilijoiden kanssa. Aitaan päätyi teksti Peräseinäjoki oikeasti olemassa , jonka alla lukee vielä ja onko? Ja molempien vaihtoehtojen perässä on tyhjä valintaruutu. Peräseinäjoella on painettu t-paitojakin kyseisellä tekstillä, toki ilman valintaruutuja.


Ei niin komiaa suurta jottei mukavaa pientä Peräseinäjoki

Käsityöryhmä laati itse tekstin ja virkkasi ja ompeli sen mattoon. Teksti viittaa

Peräseinäjoen nykyiseen tilanteeseen osana Seinäjoen kaupunkia. Peräseinäjoki on

osa isompaa kokonaisuutta, mutta säilyttänyt omaleimaisuutensa.


Kelirikosta huolimatta

Teksti on muotoiltu lukiolaisten kanssa yhteistyössä. Peräseinäjoella on paljon

päällystämättömiä teitä, mutta siitä huolimatta voidaan liikkua ja elää. Kelirikko on

osa peräseinäjokisten mielenmaisemaa. Tekstin kirjomiseen osallistuivat taiteilijoiden lisäksi Alaviitalan koulun kerholaiset. Kylätalo Pokin työpajassa oli mahdollisuus osallistua tämän maton kirjomiseen.


Milijoonan rollarin kirkonkylä

Idea tekstiin saatiin Kylätalo Pokin isännältä. Teksti liittyy Peräseinäjoen siirtolaishistoriaan ja kylälle saatuun Amerikan perintöön, jolla on toteutettu monenlaista yhteistä hyvää. Kuuleman mukaan kylällä on esitetty myös samannimistä näytelmää. Maton valmistamiseen on voinut osallistua Kylätalo Pokin työpajoissa ja lisäksi Alaviitalan koulun kerholaiset ovat ommelleet kirjaimia.


On toinenkin polku taivaaseen -Markku Mantila

Markku Mantilan runollinen romaanin nimi sopi hyvin kirjastolle sijoitettavaan mattoon. Romaanin tapahtumat sijoittuvat Peräseinäjoelle, joka on myös kirjailijan lapsuus- ja nuoruusmaisemaa. Mantila innostui yhteisötaideprojektista ja antoi lupansa nimen käytölle mielellään.


Teksti on toteutettu kohoväreillä pursottamalla mattoon, minkä mahdollisti maton

sijoittaminen sisätiloihin. Alaviitalan koulun kerholaiset sommittelivat kuvioita taiteilijoiden hahmottelemiin kirjaimiin. Tekstistä tuli hyvin elävä eläinhahmoineen.

Lapset miettivät peräseinäjokisia asioita ja heillä tulivat mieleen ketut, joita mattoon

sitten kuvioitiin.


Kiitokset mattoja ja matonkuteita lahjoittaneille yksityisille henkilöille ja Seinäjoen

Kierrätyskeskukselle!


76 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page