top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Kauppias kivijalassa vai kivi jalassa Kankaanpäässä

Kankaanpää on reilun 10 000 asukkaan kaupunki ja Pohjois-Satakunnan kaupallinen keskus. Lähimmät isommat kaupungit – Pori ja Tampere – ovat viidenkymmenen ja sadan kilometrin päässä. Kankaanpään palvelut riittävät kaikkeen jokapäiväiseen ja vähän enempäänkin.


Haastattelin joitain kankaanpääläisyrittäjiä syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana. Yrittäjiä oli monilta eri aloilta, esimerkiksi kello- ja kultaseppiä, kemikalioyrittäjä, optikko, vaatekauppias, leipomo-konditoriayrittäjä ja marketin kauppiaspari.


Tärkein asia, jonka lähes kaikki kivijalkayrittäjät mainitsivat kilpailuedukseen, on palvelu. Samantyyppisiä tuotteita saa verkosta ja marketista, mutta asiantuntevan myyjän neuvonta ja opastus jää näissä usein puuttumaan. Kello- ja kultaseppä ja optikko palvelevat myös ammattiosaamisensa kautta tarjoamalla sovitus-, korjaus-, kaiverrus- ja arviointipalveluja. Moni mainitsi myös, että asiakkaita tulee kauempaakin juuri hyvän palvelun perässä. Osana tätä mainitsivat monet myös sen, että Kankaanpäässä pääsee poikkeuksetta ajamaan autonsa oven eteen.


Kivijalkayrittäjä palvelee myös valikoimansa avulla. Monella on myynnissä merkkejä, joita ei muualta saa tai valikoimassa on monen tyyppisiä tuotteita, kuten kemikalioyrittäjällä myös alusvaatemyynti ja solarium.


Pelkkä avoinnaolo ei nykyisin riitä, ja pitkän aukiolon järjestäminen ei pienyrittäjälle ole mahdollistakaan. Liikkeet järjestävät tapahtumia ja asiakasiltoja, joissa ne voivat esitellä tuotteitaan ja tarjontaa eri asiakasryhmille. Liikkeissä on tällöin vierailevia asiantuntijoita ja palveluntarjoajia. Monen asiakkaat ovat pitkäaikaisia kanta-asiakkaita, ja heille tarjotaan ja tilataan erikoiskokoja ja -malleja. Myös esimerkiksi Kankaanpään kuntoutuskeskuksen tuomat kaukaiset kanta-asiakkaat tulevat palvelun ja valikoiman perässä vuodesta toiseen.


Kivijalkakaupalla on kaksi isoa kilpailijaa: verkkokauppa ja markettien tarjonta. Molemmat tarjoavat laajaa aukioloa ja helppoutta. Marketista saa lähes kaiken yhdellä käynnillä ja ovenavauksella laajasta valikoimasta.


Torikauppa on Kankaanpäässä ollut viimeiset sata vuotta vilkasta ja tori on tärkeä kohtaamispaikka keskustassa.

Toukokuussa 2019 Kankaanpään kaupunginmuseossa avautuneessa näyttelyssämme kokosimme esille kaupungin keskustan liikkeet vuonna 1985. Aika oli hyvä, Kankaanpäässä kenkätehtaat ja Reima olivat voimissaan, rakennettiin paljon ja kaiken kaikkiaan ihmisillä oli töitä ja ostovoimaa. Tämä näkyi myös liike-elämässä. Keskustassa oli erikoisliikkeitä lastenvaateliikkeistä eläinkauppaan ja musiikkiliikkeeseen.


Tyhjiä liiketiloja ei juuri ollut ja uutta rakennettiin. Vastavalmistunut hotelli tarjosi ”mikrolomia”, joilla lomailun ohessa opeteltiin ATK:ta. Kaupungin kahteen halpamarkettiin tultiin kauempaakin linja-autolasteittain. Pankkien konttoreita oli keskustassa viisi ja lisäksi vielä kylien sivukonttorit.


- Anu Forss


4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page