Kortteeri-hankkeen aikana tutustumme moniin yrittäjiin ja luovan alan toimijoihin hankkeen kumppankikaupungeissa. Haluamme nostaa muutamia esiin myös blogissamme - nämä tekijät ja heidän toiminta edustavat valaisevasti teemoja, joista haluamme hankkeessa tuottaa uutta tietoa ja keskustelua. Oikeat esimerkit myös inspiroivat uusiin toimintamalleihin muualla.
Keskuskonttorin ovat perustaneet yrittäjäpariskunta Katja Torvikoski ja Luca Calzavara. He ostivat Varkauden tehtaiden vanhan keskuskonttorin vuoden 2017 alussa ja ovat siitä lähtien herättäneet yhtä Varkauden vanhinta rakennusta eläväksi kaupunkikulttuurin, yhteisöllisyyden ja taiteen keskukseksi.
Isojen 1900m2 tilojen kolmeen kerrokseen mahtuu kahvila, taiteilijoiden työhuoneita, majoitustiloja, kokous- ja juhlatiloja sekä kirppis. Pihalla on konttikahvila ja terassitilaa. Tulossa on myös uniikki viinibaari ja galleria, joka rohkaisee nuoria taiteilijoita pitämään ensimmäisiä näyttelyitään - ilmaiseksi. Yhteistyö ja synergiat on yksi Keskuskonttorin toiminnan perustaa: esimerkiksi tiloista ei aina peritä vuokraa, jos kyseessä on aloitteleva toimija tai pieni, vähävarainen yhdistys - Keskuskonttori haluaakin ensisijaisesti mahdollistaa. Torvikoski linjaakin, että he kokevat vastuuta rakennuksesta ja sen pitämisestä auki kaikille varkautelaisille. Vastuuntunto ohjaa myös liiketoimintaa, jossa arvo ei ole aina mitattava rahassa.
Keskuskonttori on aktiivinen toimija, joka vaikuttaa myös yhteisöllisyyden herättelyyn ja kehittämiseen: erilaiset tapahtumat kokoavat yhteen niin lapsiperheet kuin ruoan ystävätkin ja talosta vuokrattavassa juhlatilassa on juhlittu jo monet juhlat. Torvikoski toteaakin, että he haluavat olla luomassa sellaista yhteisöllisyyttä, jossa eri ikäryhmät voivat luontevasti olla ja viihtyä yhdessä ilman, että esimerkiksi lapsiperheille on vain omat tapahtumat. Ripaus entistä kotimaata Italiaa on tervetullutta: lapset voivat viihtyä ja viipyä aikuisten kanssa viinibaarissa, sillä hyvä ruoka on koko perheen juttu.
Keskuskonttori on hyvä esimerkki siitä, miten yrittäjät voivat kehittää toimintaympäristöä ja -kulttuuria ja olla toiminnallaan sysäämässä muutosta. Rohkeutta ja sinnikkyyttä vaaditaankin, kun rakennus- ja toimenpidelupia haetaan esimerkiksi viinibaarin uuteen avotulikeittiöön. Joskus lupia joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan: notkeus, nopeus ja kokeilukulttuurin omaksuminen onkin yleisin yrittäjien ja kolmannen sektorin toive kaupunkien ja luvittajien suuntaan. Mm. matkailu- ja ravintolapalvelut MARA ry ajaa sääntelyn purkua eri osa-alueilla, kuten sitä, miten vanhoja kiinteistöjä saataisiin nopeammin ja helpommin muutettua majoituskäyttöön - yksi ratkaisu kaupunkien tyhjien tilojen ja sitä kautta keskustojen elävöittämiseen. Majoituspalvelujakin pyörittävä Torvikoski näkeekin Keskuskonttorin sekä paikallisten palveluna, että matkailukohteena: hän näkee, että matkailu on yksi iso ala, joka voi nostaa näivettynyttä Päiviönsaaren kaupunginosaa uudelleen esiin, merkitykselliseksi paikaksi myös kaupunkilaisille.
Tukia tai avustuksia Keskuskonttorin kehittämiseen tai pyörittämiseen ei ole saatu.
Torvikoski näkee, että paras tapa kehittää ja ylläpitää vanhoja rakennuksia on yrittäminen: toiminta-avustuksilla ja tuilla toiminta jää monesti vain ylläpitämiseksi. Tulosvastuullisen yrittäjän on keksittävä, ideoitava ja kehitettävä omaa toimintaansa jatkuvasti ja se pitää liikkeessä. Torvikoski näkeekin tässä myös kehittämisen paikan: kaupunkien avustusten jakoperusteita pitäisi kriittisesti tarkastella ajankohtaisuuden ja aidon osallisuuden näkökulmasta. Monesti avustukset jaetaan pitkän linjan toimijoille, vaikka toiminta itsessään tavoittaa hyvin marginaalisen ryhmän.
コメント