top of page
Etsi
Writer's pictureKortteeri

Kivijalka natisee ja muuttuu

Päivitetty: 11. jouluk. 2018

Takkikauppa Ajattaren yli kuudenkymmenvuoden taival Helsingissä päättyi tänä syksynä. Lopettamispäätökseen vaikutti muun muassa vaatekaupan murros ja leudot talvet. Myös Kankaanpäässä pitkään toiminut vaateliike Marivarumo lopetti toimintansa. Nyt yhdessä kaupungin keskeisimmässä tilassa tulijan toivottaa tervetulleeksi tyhjät ikkunat.

Kivijalan murroksesta on puhuttu kauan, mutta paikallisesti merkittävien tuttujen ja turvallisten asioiden häviäminen saa ilmiöt tuntumaan arjessa. Ajattaren lopettamisen yhteydessä ilmoitetut toiminnan alasajon syyt kuvaavat hyvin käynnissä olevaa laajempaa muutosta. Kaupan murros ja ilmastonmuutos ovat niin isoja ilmiöitä, että yksittäisen yrittäjän on vaikea taistella muutosta vastaan.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa on meneillään kaksi kivijalkakulttuuriin liittyvää kehittämishanketta, joissa pyritään ymmärtämään tätä muutosta ja miten kivijalkayrittäjyys ja kaupunkitila kehittyy. Onko keskusta vähitellen muuttumassa pääosin asuintiloiksi? Kehitys voi johtaa siihen, että keskustat muuttuvat julkisista yksityisiksi, kun kaikille avoimen tilan osuus vähenee. Keskustat voivat olla myös enemmän ihmisten välisen vuorovaikutuksen tiloja, kun kolmas sektori ja yksittäiset aktiivit ottavat tiloja käyttöönsä ja luovat uutta toimintaa. Väliaikainen ja nopeasti toimiva pop up -kulttuuri on jo arkea Satakunnassa, mutta pienille toimijoille tilojen vuokrat ovat iso este käyttöönotolle. Kankaanpäässä järjestetyssä keskustan kehittämisen tapahtumassa liiketila muuntui kohtaamispaikaksi notkeasti. Kokeilusta virisi monta uutta ideaa monikäyttöisestä kaupunkilaisten kohtaamistilasta: ydinkeskustassa olevassa tilassa kohtaisivat aamupäivisin vauvojen vanhemmat, päivisin eläkeläiset ja koulun jälkeen nuoret.


Keskustat toimivat liiketoiminnan paikkana, jos palvelut ja tilat pysyvät muussa kehityksessä mukana. Digitalisaatio muuttaa näkökulman siten, että kivijalan täytyy tarjota jotain erityistä, mutta hallita myös digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Yksi mahdollisuus on henkilökohtaisen palvelun ja verkkokaupan valikoiman yhdistäminen. Paikallisesta erityisyydestä voi kehittyä myös kilpailuetu. Kilpailu verkkokaupan kanssa kirii yrityksiä kohti uusia malleja: kivijalkayritys voi tarjota myös työpajoja alan harrastajille, toteuttaa tapahtumia ja kehittää jakamistalouden ratkaisuja.

Kaupunki on paikka taloudelliselle, kulttuuriselle ja sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Yhteen näkökulmaan keskittyvät ratkaisut eivät tue kaupungin kokonaisvaltaista kehittämistä. Kaupunkimuotoilulla voidaan tarkastella kokonaisuuksia ja kuunnella niin yhteisöjä, yrittäjiä, kiinteistönomistajia kuin asukkaita. Kehittämisen tulee olla kokonaisvaltaista ja nojata ajankohtaisiin ilmiöihin ja yhteisön voimaan.

Julkinen tila on merkittävä kaupunkien identiteetin ja omaleimaisuuden rajapinta - harva pitää tusinakaupungeista. Kaupunkien elinvoiman tulee näkyä ulospäin. Se mitä näemme, muokkaa mielikuvaamme.

Tomi Kuusimäki & Päivi Raivio


14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page