top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Kohti ihmisten kaupunkia

Päivitetty: 3. huhtik. 2019

Tammi-helmikuun 2019 vaihteessa Kankaanpään taidekoululla järjestettiin Kortteeri-hankkeen Kaupunkimuotoilukoulutusta. Kouluttajana toimi kaupunkimuotoilija Päivi Raivio. Raivio puhuu laajasti sosiaalisempien, toimivampien ja vihreämpien kaupunkitilojen puolesta. Kaupunkimuotoilulla toimintana on mahdollista yhdistää kaupunki- ja paikkamuotoilun, aluesuunnittelun sekä osallisuuden ja taiteen.


Kankaanpään koulutuksessa muotoiltiin erityisesti Kankaanpään taidekoulun, liikuntakeskuksen ja keskustan toimivia yhteyksiä niiden tapahtumallisuutta silmällä pitäen. Eri asiantuntijoiden voimin pohdittiin uudistuksen alla olevan liikuntakeskuksen tulevien tapahtumien rakenteita ja sitä, miten turvallista ja vihreää liikkumista liikuntakeskukselta keskustan palveluiden äärelle voisi lisätä.


Päivi Raivio nosti esiin myös kannustavan esimerkin Norjan Skienistä, missä kaupunkiorganisaatio on tukenut keskustan yrittäjien ulkotiloja ja lisännyt kaupunkilaisten viihtymismahdollisuuksia avustamalla ravintoloiden ulkokalusteissa.

Myös Porin kaupunkisuunnittelu oli kiinnostunut Kankaanpään koulutusannista. Yhtenä kohteena edistettiin Porin Pasaasin alueen asukaslähtöistä kehittämistä.


- Myös Porissa kaupunkisuunnittelua on tuotu uudella tavalla ihmisten keskelle, kaupunkikehittämisen prosesseissa on testattu esimerkiksi virtuaalilaseja ja näin hahmotettu miten tilaa voisi käyttää, kertovat porilaiset kaupunki-ja viheraluesuunnittelijat.

- Koulutuksessa oli hienoa, kun edettiin palikka kerrallaan ja rakennettiin uuden päälle edellistä tiivistäen, kommentoivat Katja Tuomala, suunnitteluhortonomi, Heli Nukki kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö sekä Pasaasin kehittämisessä ja osallistamisessa toiminut Anu Tuovinen.


Mitä jäi käteen? Toimivassa kaupunkikuvassa ongelmalliseen tyhjään tilaan vaikuttaminen on ratkaistava. Tyhjä tila on välitilaa, joka vaikuttaa monella tasolla kaupungin elinvoimaan ja imagoon.


Miten voidaan edetä? Lisäämällä kivijalkatilan monikäyttöä, tukemalla asumista, päiväkoteja, muuntuvia tiloja, harrastustiloja sekä uusia palveluja. Yleisesti ja moninaisesti mahdollistaa ja parantaa kaupunkitilan vuorovaikutteisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Kaupunkimuotoilukoulutuksissa kuultiin myös Kankaanpään kaupungin elinkeinojohtajaa Marko Rajamäkeä.


Rajamäki kannusti kaikkia kaupunkitoimijoita yhdessä kohti älykkäitä ratkaisuja.

- Meillä Kankaanpäässä taide on vahva kilpailukykytekijä, sillä erotutaan muista maaseutukunnista. Miten taide voisi pirskahdella esiin vielä yllätyksellisemmin ja tuottaa matkailijoille vau-elämyksiä. Tätä lisää, toivoi Rajamäki puheenvuorossaan.



Satakunnan ammattikorkeakoulun Kortteeri-hanke tuotti Kankaanpäässä kolme kertaa kaikille avoimia koulutuksia kaupunkimuotoilusta sekä yhteisöllisestä toimijuudesta. Koulutuksia on järjestetty myös Seinäjoella ja Huittisissa.


Saija Mustaniemi

55 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page