top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Kortteerissa keskitytään muutoksen mahdollisuuksiin

Päivitetty: 23. elok. 2018

Kortteeri-hanketta on pyöritetty puoli vuotta ja on hyvä hetki katsoa millaiset teemat hankkeeseen liittyvissä keskusteluissa ja ideariihissä toistuvat. Yksi näistä pääteemoista on muutos. Hankkeen tausta-ajatuksetkin kytkeytyvät isoihin rakennemuutoksiin: työ, kaupungistuminen ja maaseudun tyhjeneminen, kauppa verkossa ja kivijalassa, tyhjenevät tilat ja digitalisaatio. Muutos nähdään ja koetaan myös arjen tasolla: löytyykö ruokakauppaa enää kävelyetäisyydeltä; saataisiinko kaupungin keskustaan avoin työtila etätyön tekemiseen tai miten kahviotoiminnan loppuminen on vaikuttanut nuorten hengailuun liikuntapuistossa?


Nämä arkielämän esimerkit, joita Kankaanpään keskustan kehittämisen työpajassa kirjattiin, voidaan nähdä negatiivisena muutoksena, mutta toisaalta positiivista on, että nämä seikat tunnistettiin, tuotiin esille ja ne kuullaan kunta- ja kaupunkitasolla. (Yksi Kortteerin tavoitteista on kerätä ja levittää aihealueeseen liittyvää hiljaista tietoa ja kehittää sitä, miten niistä luodaan uusia pienhankkeita paikallisesti.) Esimerkit ovat myös potentiaalisia projektiaihioita, joihin yhteisötaiteen ja kaupunkimuotoilun keinoin voidaan tarttua - Kortteerin työkaluja molemmat.


Elävän kaupunkitilan ja kivijalkaympäristön merkityksen katsotaan jatkossakin olevan suuri kaupunkilaisten sosiaalisen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen eli kohtaamisten alustana. Taloudellisen vaihdon rooli on yhtälailla suuri: pienyrittäjät ovat isossa roolissa kaupunkien elävyyden ylläpitäjinä ja he tarvitsevat tukea asiakasvirtojen ohjaamiseen ja houkuttelemiseen uusilla keinoilla ja palveluilla. Näitä kehitetään Kortteerissa monialaisesti pienyrittäjien ja taiteilijoiden ja luovien alojen toimijoiden kanssa yhteistyössä. Tätä uutta toimintamallia tukee myös kaupan ala: mm. Kaupan Liitto on tunnistanut uusia, vahvasti nousevia trendejä ja kilpailuvaltteja verkkokaupalle. Niitä ovat mm. tarinallisuus, yksilöllinen palvelu, tapahtumallisuus ja arvopohjaiset tuotteet ja palvelut. Taide ja kulttuuri on se väline, joilla teemoja voidaan käsitellä uusista näkökulmista ja lähteä luomaan ja kokeilemaan uutta. Tähän pohjautuvat myös Kortteeri-hankkeen paikallis-pilotit syksyllä 2018.


Päivi Raivio, Kaupunkimuotoilija

20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page