Kulttuuri jalkautui kivijalkaan Oulun keskustassa Kaupunkimme-festivaalin aikaan, kun Oulu Urban Culture ry tuotti tyhjään liiketilaan Kulttuuritila Utopian 18-22.2019 osana Kaupunkimme-festivaalin ohjelmaa. Kaikille avoin ja ilmainen, yhteisöllinen taiteen ja kaupunkikulttuurin elävä ja eri toimintoihin helposti muuntuva paikka houkutteli mukaan lukuisasti toimijoita ja tapahtumia. Viiden päivän aikana koettiin ja nähtiin muun muassa äänitaidetta, keikkoja, taidetta kuin tanssia. Utopiassa kävi lisäksi 16 kulttuurialan toimijaa esittelemässä toimintaansa tai harjoittamassa teosmyyntiä. “Kokeilu oli onnistunut ja palaute erittäin positiivista”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Myllylahti.
Idea Utopiasta syntyi Urbaanit mahdollisuudet -projektiin rekrytoitujen viiden kaupunkikulttuurista kiinnostuneen nuorten työkokeilujaksolla. Projektissa haluttiin kokeilla uudenlaista toimintamallia, jossa nuorille tarjottiin mahdollisuus tuottaa innovatiivista ja oman näköistä kaupunkikulttuuria kotikaupunkiin. Työkokeilijat ja Oulu Urban Culturen muodostama tuotantotiimi suunnittelivat yhdessä Utopian ohjelman viidelle päivälle. Liiketila löytyi Kaupunkimme-festivaalia järjestäneen KAAOS-hankkeen tuotantotiimin vinkistä.
Entinen kahvilan liiketila on Rotuaarin ja Isokadun välinen yhdyskäytävä ja ollut pidempään tyhjillään. Myllylahden mukaan liiketilana hieman hankala tila muuntui hyvin monimuotoiseksi kulttuurin tilaksi, koska se on keskeisellä paikalla ja tilallisesti avoin. Kulttuuritila Utopian viikon vuokrajakson maksoi ja mahdollisti Oulun kaupunki.
Kulttuuritila Utopia päätti onnistuneesti yhdistyksen Urbaanit mahdollisuudet -projektin, joka oli osa ESR-rahoitteista Kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen (KAAOS)-hanketta. Jatkoa suunnitellaan jo: yhdistys suunnittelee monivuotista Urban Boost -hanketta, jossa kehitetään innovatiivinen kulttuurityöpajamalli. Työttömille 18-29 vuotiaille nuorille aikuisille hanke tarjoaisi mahdollisuuden oppia ammattilaisten ohjauksessa uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa ja yhteisöllisen kaupunkikulttuurin tuotantoa. Tarkoitus on hakea myös uusia näkökulmia maahanmuuttajien kotouttamiseen.
Kortteeri-hankkeen yksi pääteemoista, tyhjien liiketilojen ongelma näkyy myös Oulussa. Rotuaari ja muut Oulun keskustan keskeimmät paikat kärsivät asiakaskadosta ja keskustan kehittymisen koetaan pysähtyneen. Yksi isoimmista ongelmista on korkea vuokrataso, joka vaikeuttaa pienempien ja keskustaa monimuotoistavien yritysten toimintamahdollisuuksia. Tiiviisti Oulun kulttuurielämässä vaikuttava Myllylahti kertoo myös Kulttuuribingon tilahaasteista: yhdistys etsi sopivaa tilaa Oulun keskustasta kokonaiset yhdeksän kuukautta. Lopulta tarpeeksi edullinen tila löytyi talon kivijalasta, autotallista. Myllylahti kokee, että tyhjien tilojen väliaikaista käyttöä kannattaisi edistää esimerkiksi välittäjätahon voimin: “eräässä Utopia-työpajassa yksi työkokeilijoistamme heitti idean Tyhjien tilojen AirBNB:stä - idea on mielestäni loistava!"
Oulu Urban Culture ry on syksyllä 2018 perustettu kaupunki-kulttuurin kehittäjä Oulun alueella, joka edistää monimuotoista, elävää ja osallistavaa ja kaupunkilaisten näköistä kaupunkikulttuuria. Yhdistys pyrkiii monikerroksiseen osallistavaan ja työllistävään vaikutukseen: projekteissa tarjotaan työttömille 18–29-vuotiaille nuorille kulttuurialan koulutusta ja työtoimintaa sekä työllistämme alan ammattilaisia ohjaustehtäviin.
www.urbanculture.fi
Päivi Raivio
댓글