Suomen kulttuurirahaston vuonna 2013 teettämän Suomalaisten näkemykset kulttuurista - tutkimuksen mukaan suosituimpina kulttuuri- ja taidekohteina pidettiin elokuvia, museoita ja teatteria. Elokuvateatteri oli kolmanneksi tärkein taide- ja kulttuuritarjonnan muoto omalla asuinpaikkakunnalla kirjaston ja kirjakaupan jälkeen. Kulttuurilaitosten tarjonnan koki omalle hyvinvoinnille tärkeäksi enemmän kuin kaksi viidestä. Kaikilla kulttuuri ei kuitenkaan edistänyt hyvinvointia ja siihen oli syynä esimerkiksi tarjonnan niukkuus ja etäisyydet palveluihin. Kirjasto ja kirjakauppa Kankaanpäässä on, mutta elokuvateatteria ei ole ollut vuosikausiin. Tämä on ollut suuri puute ja noussut puheenaiheeksi monia kertoja niin keskusteluissa kuin lehtien palstoilla.
Lähitarjonnan puuttuminen varsinkin nuorisoa ajatellen olikin suurin syy, miksi halusin tehdä opinnäytetyön elokuvateatterin perustamisesta Kankaanpäähän.
Kankaanpään kaupunkistrategiaan vuodelle 2025 on pääviestiksi linjattu ”Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä”. Strategiassa on tavoitteena kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi hyvinvointierojen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen, yhteisöllisyys- ja osallisuustoiminnan lisääminen, asukkaiden kuuleminen sekä virikkeellisen ympäristön kehittäminen.
Taiteen, liikunnan ja aktiviteettien puolelta on tavoitteena museo- ja kulttuurikampuksen toteuttaminen sekä sosiaalisen kampuksen idean vahvistaminen. Matkailupotentiaalin näkökulmasta on tavoitteena vahvistaa kaupunkikulttuuria sekä kulttuurikampuksen sisältöä ja tunnettuutta. Innovaatio- ja kehitystoiminnassa on tavoitteena varmistaa kaupungin vetovoimaa hyvillä palveluilla ja kaupunkiympäristön kehittämisellä.
Kaikki nämä kaupunkistrategiaan liitetyt tavoitteet sopivat elokuvateatterin tuottamiin hyötyihin. Lisäksi Kankaanpää on vahvasti leimautunut taidekaupungiksi, ja elokuvateatterin puuttuminen onkin todella suuri epäkohta tätä taustaa vasten. Kulttuurikampusta ja museon siirtoa keskustaan on suunniteltu vuosia, joten elokuvateatteri voisi olla hyvä sysäys museohankkeenkin eteenpäin viemiselle, jos nämä eri kulttuurimuodot yhdistettäisiin.
Tein keväällä 2018 opinnäytetyöhön liittyen verkkokyselytutkimuksen elokuvateatterin perustamisesta Kankaanpäähän. Kysymykseen ”Onko mielestäsi Kankaanpäässä tarvetta elokuvateatterille?” vastasi 52 % todella paljon tarvetta (n=540). Suomen elokuvateatteriliitto, SEOL ry, on teettänyt vuonna 2016 tutkimuksen elokuvateattereiden yleisöstä 13:n erikokoisen paikkakunnan elokuvateatterissa (n=3073). Tässä SEOL:n tutkimuksessa jopa 86 % piti elokuvateatteria erittäin tärkeänä paikkakunnalla.
Mielestäni tarpeellisuudessa ja tärkeydessä näkyvä ero tutkimusten välillä voi aiheutua siitä, että SEOL:n kyselyn vastaajat olivat elokuvateattereiden käyttäjiä eli tottuneet elokuvateatterin tarjoamiin palveluihin ja pitivät niitä entistäkin tärkeämpänä. Joka tapauksessa opinnäytetyön tulosten mukaan elokuvateatteria tarvitaan Kankaanpäähän.
Tutkimuksessani elokuvateatterin suuren tarpeen lisäksi toinen merkittävä taustatiedoista saatu vastaus oli elokuvateatterin perustamisen aiheuttama elokuvissakäyntien määrän lisääntyminen. Tällä hetkellä enemmistö vastaajista, 39 % käy elokuvissa 1-2 kertaa puolen vuoden aikana. 61 % käy elokuvissa 41-60 kilometrin etäisyydellä ja 7 % vastaajista käy jopa yli 81 kilometrin etäisyydellä elokuvissa.
Jos elokuvateatteri perustetaan Kankaanpäähän, 48 % vastaajista tulisi käymään elokuvissa 1-3 kertaa kuukaudessa ja 25 % kerran joka toinen kuukausi. Elokuvissakäyntien mahdollistaminen yhä useammalle, joilla ei tällä hetkellä ole välttämättä mahdollisuutta tai halukkuutta lähteä muualle elokuviin, näkyi myös selvästi vastauksista. Tällä hetkellä 8 % vastanneista ilmoittaa käyvänsä elokuvissa harvemmin tai ei koskaan ja elokuvateatterin perustamisen jälkeen määrä laskee 0,9 %:iin. Kerran vuodessa kävijöitä oli tällä hetkellä 19 %, perustamisen jälkeen vain 2 %. Tuloksissa näkyi siis selkeä lähipalvelun tarve, johon ei tällä hetkellä pystytä Kankaanpäässä vastaamaan.
Opinnäytetyön myötä minulle avautui kokonaan uusi maailma ja tutuksi tulivat niin konehuoneiden toiminta, popcorn-koneet, vanhat filmikelat kuin penkkien ja valkokankaiden rakenne. Prosessin aikana sain tutustua innovatiivisiin, ystävällisiin ja avoimiin elokuvateatterialan toimijoihin, jotka todella näkivät vaivaa ja käyttivät omaa aikaansa alan käytäntöjen selvittämiseksi.
Kankaanpäässä on parhaimmillaan ollut neljä elokuvateatteria samaan aikaan. Elokuvateatteria on todella kaivattu Kankaanpäähän, joten myös kankaanpääläiset seurasivat aktiivisesti tutkimukseni edistymistä ja sain usein kyselyitä, koska elokuvateatteri perustetaan. Kuluneen vuoden aikana sain kysymysten lisäksi kuulla Kankaanpään vanhoista elokuvateattereista todella erikoisia, hauskoja ja ihmeellisiä sattumuksia ja tarinoita.
Toivonkin jonkun tulevaisuudessa tekevän tutkimuksen Kankaanpään elokuvateattereiden historiasta ja keräävän nämä tarinat talteen. Nyt on jo monta sukupolvea ilman omia tarinoitaan, joten toivottavasti näemmekin elokuvateatterin Kankaanpäässä mahdollisimman pian. Uusiakin tarinoita tarvitaan tuleville sukupolville kerrottavaksi.
- Elina Kangas, Kankaanpää
Komentarze