top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Pilotti: Taideviikko - Kohtaamisen kulttuuria Kankaanpäästä

Päivitetty: 23. elok. 2018

Kankaanpään kaupungin, kulttuuritoimijoiden sekä Kankaanpään kuvataiteen historian ensimmäinen taideviikko järjestettiin toukokuussa 2018. Taideviikkoa tuotettiin yhteistyössä Kankaanpään kaupungin sekä Kortteeri- hankkeen, Paluu sekä Taiteen kehä-projektien kanssa. Kaikille toimijoille yhteistä on kiinnostus kaupunkitilan monimuotoiseen käyttöön sekä luovan elämyksellisyyden lisäämiseen.

Tunnelmat pilottikokeiluna järjestetystä tapahtumaviikosta ovat edelleen positiivisen toiveikkaita. Ohjelma oli runsasta ja tavoitti suuren joukon eri ikäisiä kaupunkilaisia, useissa eri tiloissa sekä tilanteissa.


Idea keväiselle Taideviikolle syntyi Kankaanpään Kuvataiteen hankkeiden ja kaupungin yhteistyössä. Uudella Kankaanpään Taideviikolla 14.-20.5. taidekoulun opiskelijat, opetus-ja tutkimus-sekä kehittämistoiminta ja paikallisten sekä vierailevien taiteilijoiden omaehtoiset projektit pääsivät esille, kaupunkitilaan nähtäviksi ja koettaviksi.


Taideviikolla oli mahdollista testata muun muassa virtuaalista taidegalleriaa Pohjois-Satakunnan seutuverkon tiloissa, osallistua grafiikan ja turvetaiteen tekemiseen, kokeilla performanssia, kuulla taidekoulun opettajien sekä opiskelijoiden tuottamaa musiikkia sekä nähdä havaintomaalareita työskentelemässä kankaanpääläisissä kivijalkayrityksissä. Näiden lisäksi taidetta tuotettiin erilaisiin näyttelyihin.


– Tämä oli raikas uusi avaus, jossa myös kuvataiteen opiskelijoiden osaaminen pääsi näkyville, juuri niin kuin taidekaupungissa kuuluukin. Voimme jakaa kaupunkilaisille kuluneen vuoden tuloksia, esitellä mitä opinnossa ja omaehtoisesti on tuotettu, kommentoi muun muassa Kuvataiteen tiimivastaava Matti Velhonoja.


Myös SAMKin kuvataiteen TKI-lehtori Tomi Kuusimäki oli positiivisesti yllättynyt koko kulttuurikevään laajuudesta sekä monipuolisuudesta. – Hieno ja tasa-arvottavaa oli, että lähes kaikki tapahtumat olivat osallistujille ilmaisia, hehkutti Kuusimäki.

Myös taiteilijoiden ja opiskelijoiden yhteistyö yrittäjien kanssa, erityisesti grafiikan työpajan, virtuaaligallerian sekä havaintomaalauksen ryhmän kanssa oli toimivaa, erityisesti turvetaidekokonaisuus sai kiinnostunutta mediahuomiota; Ylen toimittaja teki radiohaastattelun taideopiskelijan kanssa suoraan turveiglun sisältä.


Taideviikon päätti Käsitys- taiteesta ja tieteestä- seminaari. Paneelikeskusteluun osallistuivat kaupunkimuotoilija Päivi Raivio, kuvataiteilija-tutkija Mia Mäkelä sekä kuva- ja ympäristötaiteilija Antti Laitinen.


Seminaari pyöritteli muun muassa dilemmaa siitä, kuinka taide ja tiede on historiassa ollut yhtä, mutta sittemmin eriytetty, tänä päivänä toimivaa ja tuottavaa yhteyttä haetaan jälleen. Keskustelijoiden omien kokemuksien kautta pohdittiin myös, millainen on taiteen funktio laajemman, yhteisöllisen ymmärryksen ja kokemuksien tuottamisessa sekä jakamisessa.


Mielenkiintoista antia oli puhe kaupunkitilan käytöstä asukkaita aktivoivalla tavalla, demokraattinen ajatus siitä, kuinka kulttuuri syntyy ja tapahtuu kohtaamisten kautta. Seminaarissa läpikäydyt teemat ohjaavat osaltaan tulevaisuudessa myös Kankaanpää kuvataiteen opetuksen kehittämistyötä.

– Kankaanpäässä halutaan kannustaa opiskelijoita hankkimaan monipuolisesti kontakteja yleisöön ja työskentelemään luontevasti myös koulun ulkopuolella, summasi Kankaanpään kuvataiteen tiimivastaava Matti Velhonoja.


Taiteen toimijoiden, yrittäjien sekä Kankaanpään kaupungin vuorovaikutus näkyi ja tuntui uudella taideviikolla uudella tavalla; yhdessäolona, puhumisena, juhlimisena, leikkimisenä, sekä tasa-arvoisena ja kannustavana mukaan ottamisena!

Saija Mustaniemi, yhteisötaiteilija

25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page