top of page
Etsi
  • Writer's pictureKortteeri

Torille lava - ja lavalle elämää

Mikä on vanhan teollisuuskaupungin vanhojen näkymien ja maisemien merkitys ja miten niitä voisi tuoda osaksi nykyistä kaupunkikuvaa? Entä miten ympäristöä luetaan - näyttäytyykö esimerkiksi Vanha Varkaus katukuvassa muuten kuin rakennuksina? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Varkaudessa järjestetyssä Kortteerin kaupunkimuotoilutyöpajassa, joka kokosi yhteen museo- ja kulttuuritoimen asiantuntijoita, kulttuuritoimijoita ja luovan alan yrittäjiä. 

Työpajan fokus oli kuitenkin Päiviönsaaren torilla olevassa lavassa ja sen käytössä. Lavoja on sijoitettu eri kaupunkien toreille alustaksi tapahtumille ja aktiviteeteille ja lavoja on ehdotettu Kortteeri-työpajoissakin Kankaanpäähän ja Huittisiin. Pelkkä lava ei itsessään vielä elävöitä toria ja on vaarassa jäädä tyhjäksi - kuten Varkaudessa. Toisaalta lava voi olla hyvinkin aktiivinen ja eloisa, kuten Salon torilla, jossa varsin vilkas torielämä iltatoreineen mahdollistaa torin kyljessä olevan lavan aktiivisen ohjelman.



Päiviönsaaren torin lava

 

Hahmottelimme yhdessä erilaisia malleja, miten lavaa voisi aktivoida. Tärkeää on, että kulttuuritoimijat voisivat käyttää lavaa helposti ja omaehtoisesti esimerkiksi jonkin avoimen varausjärjestelmän kautta. Eri tapahtumat voisivat näin helposti jalkautua torille ja hyötyä keskeisestä paikasta. On tärkeää, että toimijoille välittyy signaali siitä, että lavaa on lupa käyttää.  

Potentiaalista lavaohjelma-ideoita syntyi paljon: mm. elokuvaillat (oma tuoli mukaan!), erilaiset torit kuten joulu- ja rompetori, maalaismarkkinat, taiji ja muut avoimet liikunta- ja tanssisessiot, bändien ja koulujen esitykset ja Finnhits-lauluillat. Ideat pohjautuvat Varkautelaisten toimijoihin - potentiaalisia lavan käyttäjiä, joille lava tarjoaisi myös oman toiminnan promotointiin ja uusien osallistujien mukaan houkuttelemiseen.

Lavan ohjelman ideointia

Avainasemassa Varkautelaisen lavakulttuurin edistämiselle ja kick off -tyyppiselle pilotoimiselle voisivat olla esimerkiksi Varkauden Museot, kaupungin nuorisotoimi tai Vekara-Varkaus, joilla on kaupungin toimijoina hyvät edellytykset kehittää lupatoimintoja kaupungin sisällä yhdessä kolmannen ja neljännen sektorin toimijoiden kanssa.

Kauppatorin kokeilut -projektissa, jossa olen mukana muotoilijana, toinen uusista, entisiä parkkipaikkoja korvaavista oleskelualueista on lavan ja oleskelualueen yhdistelmä. Lava on varattavissa Helsingin Kaupungin Varaamo-palvelun kautta, mutta aktiivisin toiminto Kauppatorilla on ollut Kaupunkitanssit, joita järjestää Tanssiteatteri Tsuumi. Pyysimme Tsuumin mukaan kokeiluun, sillä erinomainen Kaupunkitanssit-konsepti on todella suosittu ja helppo tapa tuoda elämää uusiin paikkoihin.


Kaupunkitanssit Kauppatorilla houkutteli ohikulkijatkin mukaan

Tieto uudesta paikasta ja lavasta kulkeutuu kaupunkilaisille pikkuhiljaa. Sillä aikaa on tärkeää aktivoida paikka säännöllisellä, kaikille avoimella aktiviteetilla, jolla voidaan osoittaa lavan toimivuus ja potentiaali erilaisten toimintojen avulla. Kokeilu on onnistunut, sillä kesän Kaupunkitansseissa on käynyt monikymmenpäinen joukko eri-ikäisiä tanssijoita joka viikko.

Päivi Raivio

38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page